top of page

סיישל למטייל – המלצות לביקור במדינה הירוקה

  • maayanoshaya
  • Oct 10, 2020
  • 9 min read

Updated: Oct 22, 2024

תקופת החגים לצד הקורונה הארורה העלתה בי את הגעגוע לטיולים שזכינו לעשות טרם הופעתה. ומה עוד אפשר לעשות חוץ מלהתרפק על רגעים נוסטלגיים מהזמן שעבר?

אחד היעדים הקסומים ביותר בהם זכינו לבקר היה איי סיישל, מדינה הנחשבת כעת לירוקה ובטוחה להגעה. לשמחתנו הרבה, השבוע סיישל יצאה בהכרזה רשמית כי היא מאפשרת כניסת ישראליים לשטחה וזו הזדמנות מדהימה לתפוס את הטיסה הקרובה ולבקר באיים עוצרי הנשימה הללו. בפוסט הבא רכזתי דברים שטוב או חשוב לדעת לפני שמגיעים לחופשה בסיישל מתוך החוויות שלנו, כולל המלצות על דברים שלא כדאי לפספס.

1. אנקדוטה וקצת רקע

איי סיישל המדהימים שלא פעם כונו "גן עדן" והיו בעיקר נחלתם של אנשים אמידים במיוחד, הפכו נגישים יותר בשנים האחרונות ופתחו שעריהם לקהל הרחב. מי מכם שכבר נחשף לפוסטים שכתבתי על מדגסקר ואיסלנד שם לב שאיים אקזוטיים זו אהבה גדולה מאוד שלנו, וסיישל הייתה אחת ממדינות האיים הכי עוצרות נשימה שיצא לנו לבקר בהן. חופשה באיי סיישל מציעה שילוב של חופים מהיפים בעולם, שמורות טבע מרהיבות, בעלי חיים ייחודיים, מטעים, ותרבות קריאולית מסקרנת.

אם גם אתם טעיתם לחשוב שהמילה Seychelles היא עיוות מקומי של צירוף המילים sea+shell, אתם לא לבד (זה הלוא מאוד הגיוני בהתחשב שהמקומיים הוגים אותה כך ושיש בה את החופים מהיפים בעולם), אבל מסתבר שזו שגיאה. מקור השם סיישל שייך ל- Jean Moreau de Séchelles, פקיד ופוליטיקאי צרפתי שהיה סוג של שר האוצר של לואי ה-16, ובשנת 1756 כשהצרפתים כבשו את האיים מידי שייטים פורטוגזים הם החליטו לקרוא להם על שמו. אחרי תקופת השלטון הצרפתי ומאבק ממושך בין הצרפתים לבריטים, האיים הועברו לשליטת בריטניה בשנת 1814 ושלטו בסיישל עד לקבל העצמאות בשנת 1967. מיקומם של איי סיישל הוא באוקיינוס ההודי, 1600 קילומטר מזרח ליבשת אפריקה ומאוד קרוב לקו המשווה. זהו למעשה ארכיפלג של 115 איים שמתוכם רק 33 מיושבים, כשהשאר הם איי אלמוגים, איים קטנים או שמורות טבע. אמנם ארחיב על כך בהמשך- אבל מעניין לדעת שבדומה למדגסקר הקרובה, גם בסיישל יש תזכורת טובה לעצמתה של האבולוציה הודות לצורות החיים והצמחים הייחודיות שהתפתחו שם, כשבני אדם החלו ליישב את האיים רק לפני 500 שנה. התושבים בסיישל נקראים "קריאולים" והם תערובת של צאצאים אפריקאים, אירופאים, הודים וסינים, יש להם שפה משלהם וגם מטבח משגע.

2. עונה מומלצת ומשך החופשה

מהתרשמותי הקצרה במקום נראה כי התיירים בסיישל נחלקים לשלוש קבוצות מרכזיות, כך שאפשר לטייל בכמה סגנונות שונים: 1. תיירים שמגיעים לטיול של בין שבוע לשבועיים (אנחנו מביניהם) 2. תיירים הנמצאים במסגרת טיול רחב יותר הכולל מדינות איים סמוכות כמו מאוריציוס, ראוניון, המלדייבים ,מדגסקר וכן הלאה 3. תיירים עם תקציב גדול יותר (עשירים או זוגות בירח דבש) שנופשים באיים למשך זמן רב בשל מגבלות זמן וימי חופש, אנחנו נמנינו עם הקבוצה הראשונה: הטיול שלנו במדינה היה במהלך חופשת הפסח (אפריל 2018) ונמשך כ-7 לילות ושמונה ימים, וזו גם נחשבת עונה מומלצת לבקר שם מבחינת מזג האוויר. מלבד תרחיש קצר מאוד בו חווינו כמה שעות של גשם רציני, כל הטיול שלנו היה שטוף שמש ומזג האוויר היה כמעט מושלם. בטיול של שמונה ימים הספקנו לראות ולחוות לא מעט, אך כמובן שאם אין לכם מגבלות מומלץ להאריך את החופשה. בעיקרון, בסיישל אפשר לבקר כל השנה כיוון שהטמפרטורה באיים כמעט תמיד נהדרת (בין 24-32 מעלות), אך חשוב לזכור כי כמו מרבית האיים הטרופיים בעולם, גם כאן מזג האוויר יכול להפתיע ולקלקל קצת את החגיגה, כך שמומלץ לקחת זאת בחשבון ולבדוק את התחזית הצפויה ברשת לפני ההגעה. לראייה- חברים שטסו לסיישל בנובמבר 2019 זכו למזג אוויר אפרורי, גשום וקודר במהלך רוב שהותם, דבר שדי מבאס בחופשה שמתבססת על טיולי חוץ ובילוי בחוף הים. בדרך כלל- ינואר נחשב לחודש הגשום ביותר, ויולי ואוגוסט ליבשים יותר אך החופים מלאים באצות. בחודש אפריל יש מעט מאוד רוחות וגשמים והוא נחשב חם יחסית, אך גם בספטמבר ואוקטובר ניתן ליהנות ממזג אוויר דומה ונוח.

3. התניידות ובאיזה איים לבקר

אמנם יש תיירים שבוחרים להתמקד באי או בריזורט אחד, אך אם כבר טסים ליעד המיוחד הזה- כדאי מאוד להתרשם מהמגוון הרחב שקיים שם. מלבד ביקור באי הגדול והמרכזי הנקרא מאהה, בו גם נמצא שדה התעופה, לטעמי בחופשה קצרה מומלץ לבקר בשני איים נוספים בשם פרלין ולה-דיג, עליהם ארחיב בהמשך. הגעה אל איי סיישל אל האי הראשי מאהה הגענו בטיסה ישירה מישראל שארכה בערך כ-6 שעות דרך חברת סאן-דור שהיא חברת בת של אלעל, אותה רכשנו דרך ספק שלישי. הטיסות האלה יוצאות מספר פעמים בשנה ושווה להתעדכן אם יש כזו בתאריכים שמעניינים אתכם, אך כמובן שניתן להגיע לאיים גם בטיסות קונקשיין. התניידות גם אם אתם מחליטים להישאר רק במאהה ולא מעוניינים לבקר באיים נוספים שמסביב, מומלץ מאוד לצאת לתור את האי ולא להסתפק רק במלון או בריזורט שלכם. אנחנו בחרנו לשכור רכב באיים מאהה ופרלין (בלה-דיג אין צורך) ולנהוג בעצמנו כדי לבקר בחופשיות בין האתרים השונים, וזו היא גם המלצתי. עם זאת חשוב לדעת כי הנהיגה בסיישל היא בצד ההפוך למה שאנחנו רגילים, כלומר הנהג יושב בצד ימין (כמו בלונדון) כך שצריך מעט להתרגל לנושא. כדי לא להתבלבל קשרנו גומייה על היד שהזכירה שהכל מתהפך. אמנם התנועה באיים מעטה כך שלא מסוכן לנהוג מהבחינה הזו, אבל הכבישים מאוד מפותלים, די צרים ובעלי תעלות ניקוז בצדדים כך שכדאי להיות נהגים מנוסים לפני ששוכרים שם רכב. ניתן ליצור קשר מראש עם חברות ההשכרה ולהזמין מבעוד מועד, אך אנחנו בחרנו להיות גמישים ולהזמין פיזית בהתאם ליום שיתאים לנו. למי שמעדיף לוותר על הרכב – כמובן שגם ניתן לשכור את שרותיו של נהג מקומי או להזמין מוניות בעת הצורך ואף לנסוע בתחבורה הציבורית. למיטב זכרוני, הרכב עלה לנו בסביבות 60 דולר ליום כולל דלק, כשמוניות הן עסק מעט יקר יותר (מונית מבו וואלון למעבורת עולה בערך בין 200-350 רופי סיישלי) והאוטובוסים זולים למדי.

התחנה המרכזית במאהה הבירה

מעברים בין האיים את המעבר בין האיים אפשר לעשות במעבורת, או במסלול דומה לשלנו שקיצר תהליכים ושילב גם טיסת פנים. את הטיסה לקחנו ממאהה לפרלין, ולאחר מכן המשכנו במעבורת מפרלין ללה-דיג וחזרה באותה הדרך. הטיסה הייתה במטוס פצפון שכיניתי "מונית שירות מעופפת" אותה הזמנו דרך חברת AIR SEYCHELLES, כשאת המעבורת הזמנו דרך seychelles bookings. כרטיסי הטיסה בין מאהה-לפרלין וחזרה עלו לנו בזמנו 125 יורו לבן אדם הלוך-חזור, וכרטיס מעבורת בין פרלין ללה-דיג עלה לנו 28 יורו לבן אדם הלוך-חזור.

4. מטבע ועלויות

על אף שמחירי השכרה הרכב נוחים, סיישל נחשבת למדינה יקרה באופן יחסי. המטבע המקומי הינו רופי סיישלי, אך במקומות רבים מקבלים גם דולרים אמריקאיים ויורו, ולכן לא מומלץ להמיר סכומים גדולים למטבע המקומי. כרטיסי אשראי לרוב מתקבלים במלונות, מסעדות מסודרות ובתי עסק.

כדי לחסוך בעלויות ויתרנו על הפאר ולקחנו מקומות לינה ברמה טובה/ביניים, לא קנינו שום פריט והשתדלנו לאכול גם בדוכנים השונים באיזור הטיילת ובמסעדות של המקומיים. בנוסף, למזלנו הצלחנו לקבל הנחה על שכירת הרכב בפרלין בזכות איש עסקים מקומי שפגשנו, ובסך הכל יצא לנו טיול במחיר מאוד סביר- בערך 12 אלף שקלים לזוג כולל טיסות.

באי מאהה התארחנו במלון Berjaya הנמצא ב-Beau-Vallon bay ממש בסמוך לטיילת, ובלה-דיג בחרנו באירוח ביתי וצנוע למידי בגסטהאוס של פטרה – Petra's Guesthouse and Belle Petra Boatcharter.

Berjaya hotel, beau vallon bay

שקיעה מהחוף של המלון

5. קולינריה

הזכרתי קודם את הקיראולים, ובהתאם למגוון האתני שמרכיב אותם כך האוכל שלהם גם מאוד מסקרן וטעים. מאוד נהנינו מהמטבח המקומי, ואפילו יצא לנו לטעום לראשונה מפרי עץ הלחם ולאכול צ'יפס שעשוי מהפרי המשונה הזה. לצד סלט מנגו משגע – אפשר למצוא בסיישל שפע סלטים מיוחדים, פירות טרופיים, דגים טריים מהים, אוכל הודי, אוכל איטלקי, אירופאי, סיני וגם ליהנות מתבלינים עשירים כמו תבלין הקארי הקריאולי אותו ניתן לרכוש בשוק ולהביא אתכם ארצה (מומלץ!!). אנחנו מאוד נהנינו לאכול בדוכנים לאורך הטיילת של "בו-וואלון" דג טרי ומכובד עם הרוטב האדום החריף והטעים שנשפך עליו מלמעלה, אך הצטערנו שההגשה שלו הייתה בקופסאות קלקר שאינן מתכלות ושמסביב נערם שם לא מעט זבל.

אפריטיף קריאולי

בירה מקומית מצוינת – SAYBREW

מסעדות מומלצות במאהה Baobab Pizzeria – מסעדה איטלקית בבו ואלון

Marie Antoinette – מסעדה קריאולית במאהה

Mahek Restaurant – מסעדה הודית בבו ואלון

מאהה, סיישל

החוף במאהה

6. המלצות על מאהה

האי מאהה הוא האי הגדול ביותר מבין איי סיישל עם מספר תושבים רב יחסית (מעל 77 אלף) ובו גם נמצאת עיר הבירה הקטנטנה והמיוחדת ויקטוריה. באי מאהה נמצא גם שדה התעופה הבינלאומי ושלל אטרקציות המובילות לכך שתיירים רבים בוחרים לבלות בו את רוב זמנם.

עיר הבירה ויקטוריה – עיר בירה מהקטנות בעולם שתספיקו לתור אותה בזמן קצר מאוד. מומלץ לבקר בשוק הצבעוני, במגדל השעון שעוצב בהשראת גשר ווקסהול שבלונדון ובגנים הבוטניים. אתר נוסף שלצערי לא יצא לנו לבקר או אך שמעתי שהוא מומלץ הוא "מוזיאון ההיסטוריה של הטבע".

השוק הצבעוני של מאהה

- Eden Island אי מלאכותי, יוקרתי ומפואר שהוקם בשנת 2000 על ידי משקיעים מדובאי (בהתאם גם המחירים שם לא זולים כלל). זו למעשה מתחם של בתי מגורים יוקרתיים הממוקמים על המרינה לצד מתחם קניות, בתי קפה ומסעדות, בתי מלון מפוארים ושלל יאכטות של אנשים עשירים.

Eden Island

Eden Island

Eden Island

Eden Island

רצועת החוף Beau Vallon – המלון שלנו היה ברצועת החוף בו וואלון, שאמנם יפה מאוד אך בהשוואה לשאר החופים בסיישל היא אינה היפה ביותר. עם זאת יתרונה הוא בהיותה מרכזית עם טיילת ואוירה מעט יותר תוססת משאר חלקי האי, כשהחופים השקטים יותר נמצאים בדרום האי.

חופים מאוד מומלצים נוספים לביקור במאהה הם: SUNSET – חוף קטן וקסום שהכניסה אליו היא דרך מלון. וגם: Anse Soleil, Anse Intendance, Port Launay, Pbaie Ternay, Port Glaud, Grand Anse, Anse Boileau, Anse Takamaka, Anse Forbanas, Anse Royale,

במאהה ניתן לעשות גם "טרקים" רבים וטיולי יום למי שחפץ, אך הדרך העדיפה היא להסתובב עם רכב ולראות את הנופים המרהיבים. נקודות ציון מומלצות הן כביש SANS SOUCIS RD וביקור ב MISSION LODGE ו TEA FECTORY וכביש LA MISERE RD בו כדאי לעצור בנקודת המבט לכיוון מזרח (איי עדן).

7. האי פרלין

אל האי פרלין המהמם הגענו בטיסה קצרה. זהו האי המיושב השני בגודלו אחרי מאהה. רוב התיירים בוחרים להעביר כאן כמה לילות, אך בשל קוצר הזמן אנחנו בחרנו לערוך בפרלין ביקור יום קצר בלבד. אם יש לכם זמן, מומלץ להעביר שם לילה. אנחנו נעזרנו בשירותו של תושב ואיש עסקים מקומי שסייע לנו לשכור רכב במחיר ידידותי למדי, ויצאנו לתור האי הקסום. Vallée de Mai – המקום הראשון בו ביקרנו אשר נחשב יעד חובה בפרלין הוא שמורת ואל דה מאר – שמורת יער טרופית קטנה, עם 4,000 עצי קוקוס הים – עץ הקוקוס הנדיר והגדול בעולם הקרוי "קוקו דה מר" (Coco de me) ופירותיו נראים כאברי רבייה:

Anse Lazio – חוף מקסים עם בולדרים, מי טורקיז וחול לבן. כשביקרנו בחוף אחר הצהריים השמיים לא היו בהירים במיוחד, אך מאחורי המיקום בו בחרנו להתיישב, גילינו שנמצא מקור מים נוסף בין צמחייה סבוכה, שסלעי הגרניט המצויים בתחתיתו חיממו את המים ויצרו תחושה של "מעיין מים חם" שהיה מושלם לטבילה בשעת שקיעה.

מומלץ לבקר גם בחוף Anse Volbert – Cote d'Or – "חוף הזהב" רחב הידיים והיפה למדי.

8. האהוב עליי ביותר: האי לה דיג

מהרגע שירדנו מהמעבורת הקצרה שהובילה אותנו מפרלין ללה דיג (4 וחצי קילומטרים בלבד)- התמלאתי שמחה פנימית ושלווה. בלה-דיג יש קצב אחר, מואט, וזהו ללא ספק גן עדן לאוהבי החופים והים. אני מתקשה למצוא מילים שיכולות לתאר את התפעלותי מהאי הקטן הזה, מקום שהשאיר בי געגוע עז לרצות לחזור ולבקר בסיישל. באי יש כאלפיים תושבים בלבד כשרובם חקלאים שעובדים במטעי הווניל והקוקוס או מתפרנסים מדיג, בניית סירות או תיירות. בשל שטחו הקטן העומד על 11 קמ"ר בלבד, כמעט אין בלה דיג כלי רכב וניתן לטייל בקלות עם אופניים ששוכרים במחיר סמלי עם הירידה מהמעבורת באזור לה פאס (La Passe). היותו של האי מקום כל כך בטוח הלהיבה אותי במיוחד, לאור העובדה שאין צורך לקשור את האופניים ולדאוג מגניבה. כולם מכירים את כולם ופשוט אין לאן לברוח. את האופניים פשוט מניחים בכניסה לחוף או בצידי הדרך, והם יחכו לכם להמשך הטיול כשתרצו להתקדם ליעד הבא. כך ניתן בכיף לתור בין החופים השונים ושמורות הטבע, ולחוות את המקום בקצב שלכם, מקרוב ובהנאה רבה.

כפי שציינתי קודם – בלה דיג התארחנו בגסט האוס צנוע שהוא למעשה ביתה של אישה מקומית שהיה מוצלח למדי. נדהמנו לגלות שבלילה האי נמצאה בחשיכה כמעט מוחלטת, אין תאורת רחוב והתושבים לא נוהגים להדליק אור בבתיהם אלא לשבת יחד בחושך או לצד פנס אחד בלבד. הדבר מונע "זיהום אור" וכך כל כוכבי השמיים נפרסים ומתגלים ומאפשרים לחוות לילה מיוחד.

-L'Union Estate כחלק מטיול האופניים באי מומלץ לבקר במטעי הקוקוס והוניל ולעצור בבית אחוזה הקולוניאלי המרשים המוקף גנים יפים וצמחייה. במתחם נמצאים גם מפעל לייצור שמן קוקוס שם ניתן לצפות בתהליך הייצור ומרכז מעניין של צבי ענק

חוף Anse Source D'Argent ("מקור הכסף")- חוף מדהים וייחודי למדי שנכלל ברשימת החופים היפים בעולם. החוף מלא בבולדרים (סלעי גרניט ענקיים), חול רך ולבן ואוירה קסומה. ממש אפשר לטייל בין הסלעים העצומים ביניהם נגלה מראה המים המרהיב ולרבוץ לצידם עם שייק פירות מרענן וקר.

Anse Source D'Argent

Anse Source D'Argent

Anse Source D'Argent

9. צלילות

סיישל ידוע גם כאחד מהאתרים הטובים בעולם לצלילה. אנחנו צללנו דרך המועדון שהיה סמוך למלון שלנו במאהה בשם Dive Seychelles Underwater Centre והוא מומלץ ביותר. האתר בו צללנו נקרא dragon's teeth והוא למעשה שונית בה שלל דגים צבעוניים ויפים, כרישי שונית, מורנות, סטינג רייז ועוד.

10. עשרה טיפים ומידע כללי

1. אל תסחבו אתכם קונכיות וצדפים במזוודה חזרה הביתה, לסיישלים חשוב לשמור על הטבע והם אוסרים על הוצאתם מהמדינה. 2. כיוון שמדובר באי בעל מזג טרופי, כדאי גם לארוז תכשירים להגנה מפני יתושים. 3. מומלץ לקנות מספיק זמן מראש כרטיסים למעבורות למעבר בין האיים/לטיסות הפנמיות, במיוחד בעונות התיירות הגדושות. 4. מפתיע לגלות, אבל ברוב המדינות החמות האלה מאוד מאתגר למצוא קרם הגנה, ובדרך כלל הוא יהיה יקר מאוד (פשוט כי המקומיים לא נוהגים להשתמש בהם), כך שחשוב לזכור להביא מספיק מהבית. השמש בסיישל קופחת במיוחד וכדאי להתכונן לזה מראש גם עם כובע רחב. 5. אין צורך בהוצאה מוקדמת של ויזה, מקבלים אשרה ל-90 יום עם ההגעה למדינה. 6. אזור הזמן של סיישל הוא 4+GMT, כלומר – 3 שעות לפני ישראל, כאשר ישראל בשעון חורף. 7. איי סיישל נחשבים מוגנים צמחלות טרופיות ואין צורך להתחסן לפני הנסיעה. 8. תיירים רבים נוטים לקחת סיור בסירת זכוכית במאהה. הסיור די יקר, כך שאם אתם צוללים ומשנרקלים לי באופן אישי זה נראה די מיותר. 9. אין לישראל נציגות בסיישל ואין לסיישל נציגות בישראל, ובמקרה הצורך הכתובת היא שגרירות קנייה. 10. אין כל כך מה לקנות בסיישל אז אל תגיעו עם מזוודה ריקה במטרה למלא אותה בחפצים. הטיול הוא חוויתי ברובו ומה שתקחו אתכם חזרה הביתה זה בעיקר זכרונות טובים ואולי גם כמה תבלינים 🙂


Kommentare


Found10 Copyright – Maayan Oshaya Hammer © כל הזכויות שמורות למעיין אושעיה המר

bottom of page