
נדנדת 'קצה העולם' ב'קאסה דה ארבול' בעיר בניוס
היה זה חודש מאי 2021, וככל שמועד הטיסה התקרב היה נדמה שזוהי משימה בלתי אפשרית לטוס לטיול בקצה השני של העולם בזמן שמתחוללת מגיפה עולמית. וכאילו שזו לא הערימה מספיק קשיים ובירוקרטיות- בדיוק בשבוע של הטיסה החלה מתקפת הטילים מעל שמי המדינה ונתב"ג במסגרת מבצע "שומר חומות", מה שהוביל גם לביטול טיסת הקונקיישן מישראל למדריד. אך לשמחתנו הרבה, עם הרבה נחישות והודות לחברת אלעל שהמשיכה להוציא טיסות מישראל, הצלחנו להזמין ביקור חטוף ולא מתוכנן של יומיים באמסטרדם הריקה (שבאותה העת בדיוק נפתחה לתיירים מישראל) ומשם להמשיך אל יעדנו הנכסף בדרום אמריקה. הפוסט עוסק באקוודור וגלפאגוס לכן לא ארחיב על הביקור באמסטרדם, אך כיוון שזו הפעם השלישית בה התאפשר לי לבקר בבירה ההולנדית אשתף שזו הייתה בהחלט חוויה מרעננת לגלות את אמסטרדם כפי שהמקומיים חווים אותה, לבלות בה כשהיא שקטה ושלווה, ולראות את כיכר דאם ורחוב החלונות האדומיים ריקים לחלוטין מכל ההמולה.

קונקשן של יומיים באמסטרדם הריקה מתיירים – כיכר דאם ביום "רגיל" היא עמוסה בתיירים
וכמיטב המסורת של הבלוג – בפוסט הבא ריכזתי עשרה נושאים שיעזרו להכיר יותר טוב את מדינת אקוודור הקסומה, בין אם מתכננים שם טיול או סתם מסקרנות לגבי החוויה.

אריה ים גלאפגוס נח על הספסל באי סנטה קרוז
1. קצת רקע
בדילמת "לאן נטייל אחרי הצבא" שלי לפני כעשור, המזרח ניצח את שאר היעדים מסיבות שונות, ובכך דרום אמריקה נשארה בתור חלום רחוק. לכן כשאלון ואני יצרנו את הקובץ "לאן אפשר לטוס" ובו מיפינו את היעדים שפתחו את שעריהם לישראלים ללא בידוד בחזרה, אקוודור וגלאפגוס הייחודיות מיד משכו את תשומת ליבי. השילוב של הרי אנדים קסומים ונופים מוריקים, יערות האמזונס עוצרי הנשימה, ואיי גלאפגוס- שהם מהמקומות היותר מיוחדים בעולם, נשמעו כמו שילוב שאי אפשר לסרב לו, ואכן כך היה.
טיול במדינה הקסומה הזו הרגיש לא פחות מהרפתקה מסחררת, במיוחד כשמדובר בתקופה של בריחה אל מרחבי הטבע, היפוך מוחלט למציאות האפוקליפטית של מגיפה עולמית או מלחמה. לכן אם תשאלו אותי – מדובר ביעד אשר מאוד מומלץ לבקר בו ולגלות דרכו עוד מהצדדים היפים של העולם.

תצורת סלעי לבה בלב ים סביב איי גלאפגוס – שאריות מהתפרצות עבר על אי שנעלם עם השנים והשאיר אחריו חותם
2. מתי לנסוע ולכמה זמן?
בשל היותה של אקוודור ממוקמת על קו המשווה (ומכאן גם שמה – Equator), אפשר לבקר במדינה לאורך כל עונות השנה, והודות לצורתה הטופוגרפית – היא מאפשרת לחוות מזגי אוויר שונים בטיול אחד (ארזנו בגדי חורף וקיץ גם יחד). כפי שציינתי בפתיח, הטיול שלנו היה במאי 2021 – שזוהי למעשה תקופת התפר בין עונת הקיץ הרטובה לבין החורף שמתחיל ביוני ונחשב לעונה היבשה, ולשמחתנו הרבה זכינו למזג אוויר מצויין.
באקוודור אפשר לבלות זמן רב כפי שיעידו התרמילאים הצעירים יותר, אך ניתן להספיק לחוות וליהנות ממנה גם בטיול של חודש/שלושה שבועות עם תחושת סיפוק וחוויה מקיפה, בדומה לטיול שהתאפשר לנו לעשות.

בגדים חמים לאיזורים ההרריים

ובגדי קיץ לפנים המדינה וגלאפגוס
3. קורונה, נקיון, וביטחון
על אף האומץ היחסי לטייל בתקופת קורונה – כמובן שבטרם הטיול עלו בנו חששות לגבי רמת ההגיינה הצפוייה (בכל זאת מדובר במדינת עולם שלישי), רמת הנקיון הכללית שתהיה באקוודור, ורמת הביטחון האישי בתקופה בה אין כמעט תיירים בשום מקום בעולם- ולשמחתנו כל החששות התבדו במהרה! הופתענו לגלות את הסטנדרט הגבוה של אקוודור לסטריליות ונקיון, כשבכל מקום ניצב מתקן ייעודי לשטיפת ידיים/ג'ל חיטוי שהופעלו באמצעות 'רגלית' וללא צורך במגע, מההקפדה על מסיכות, חיטוי בין המבקרים השונים, מדידת חום בכניסה למקומות ועוד. למעשה זה אפילו היה קצת מעודד לחשוב שרף ההגיינה הגבוה שנוצר בעקבות הקורונה יפחית היתכנות להידבקות במחלות אחרות שלעיתים חוטפים בטיולים במדינות עולם שלישי. בנוגע לרמת הבטחון – האקוודורים התבררו כעם מאוד לבבי, מסביר פנים, אדיב וחם, והרגשנו בטוחים לגמרי בכל מהלך הטיול במדינה. המקום היחיד בו היינו דרוכים יותר מהרגיל הוא עיר הבירה קיטו, בה כמו בכל עיר גדולה ומרכזית לא מומלץ להסתובב בשעות הלילה באיזורים מסויימים המיועדים לפורענות כמו איזור התחנה המרכזית.
4. מטבע ועלויות
בדומה ליעדים רבים בעולם, גם במקרה של אקוודור התקציב והעלויות כמובן תלויים בסגנון בו בוחרים לטייל. אקוודור נחשבת כמדינה יחסית זולה, ואנחנו החלטנו לבלות בה כסמי-מוצ'ילרים וללון ברמת ביניים, אך לא לוותר על אטרקציות וחוויות בלתי נשכחות.
טיול באורך של שלושה שבועות במדינה כולל הכל – עלה לנו בסביבות 20K ש"ח לזוג. ההוצאות כללו טיסות, לינה, תחבורה, אטרקציות רבות(כולל צלילות), עמלות כניסה לגלאפגוס, מזון ועוד.
המטבע של אקוודור למרבה הפלא הוא דולר אמריקאי, מה שמקל את משיכת הכספים המוקדמת וחוסך עלויות המרה מדולר למטבע מקומי אחר.
5. תחבורה
אקוודור מרושתת היטב באוטובוסים ותחבורה ציבורית וכן ניתן להתנייד בין איזוריה השונים גם בטיסות פנים – כך שאין צורך בהשכרת רכב פרטי. אנחנו בחרנו מספר פעמים להיעזר בשירותיו של נהג מונית מקומי, ואף הזמנו לא פעם 'אובר' או שירות מוניות דומה בשם 'Cabify' שפעיל רק בחלק מהמדינות בעולם. שניהם היו בטוחים למדי ומומלצים מאוד להתניידות בתוך הערים (המלצה חמה על שימוש בשניהם!! חסכון משמעותי בעלויות ההתניידות).
על מנת להתמצא תוכלו להיעזר באפליקציה מקומית שנותנת אינפורמציה לגבי האוטובוסים, בסוכני טיולים או אפילו במקום האירוח. באקוודור ישנן תחנות מרכזיות מאוד נוחות ונגישות לתיירים, ומאוד קל להזמין אוטובוס ליעדים השונים בעת ההגעה לתחנה.

אוטובוס התיירים בעיירה בניוס של מסלול המפלים המפורסם במקום
6. קולינריה
כיאה למטבח הלטיני, גם באקוודור ניתן למצוא מגוון רחב של מאכלים מצויינים! כשיצאנו לאכול בחוץ, רוב הזמן בחרנו לאכול את ה – Menú del dia, התפריט היומי הקבוע בכל מסעדה המורכב ממנת פתיחה (בדר"כ מרק), מנה עיקרית, תוספת, מעט ירקות ולעיתים גם קינוח.
האוכל היה טעים מאוד, אך כן התקשנו למצוא מאכלים כגון סלט ירקות טרי (כמנה עיקרית, לא כתוספת) במחיר משתלם ביחס למקום.
אקוודור מלאה בפירות אקזוטיים נדירים שלא יצא לנו לפגוש במערב ולכן מומלץ מאוד להסתובב בשווקים ולגלות את המגוון המיוחד.
דבר נוסף שמאפיין מאוד את המטבח האקוודורי והוא פשוט מעדן יוצא מן הכלל הוא ה"Aji" ("אחי"), שהוא מן מטבל חרפרף שאותו הם נוהגים לאכול לצד כל ארוחה. האחי מוכב ביסודו מפרי המזכיר מאוד עגבניה (לא מדובר באותה עגבנייה אותה אנחנו מכירים אלא שם הפרי הוא Tamarillo) וניתן לבקש 'אחי' שכזה בכל מסעדה, ממש כמו טחינה בישראל. פדרו – האינדיאני שהדריך אותנו באמזונאס לימד אותנו משפט שאומר "קומידה מאלה, קון אחי רסבלה", כלומר שארוחה רעה – עם אחי הופכת לסבירה.
שני מזונות נוספים שמאוד מאפיינים את המטבח הם צמח ה'יוקה' ממנו מכינים מטעמים רבים ו'פלנטיין' שהוא סוג של בננה שמכינים ממנה תוספות כמו צ'יפס נורא טעים.
אפשר למצוא באקוודור גם מאכלים כמו סביצ'ה, ארפאס ונצואלי, המון אמפנדס, המבורגרים מעולים, שוקולד ושוקו משובחים, מאפים מעולים, תירס עם גבינה, ועוד שלל מאכלים מסורתיים ומערביים גם יחד.
האווקדורים נוטים לאכול גם "קוי", או בעברית שרקן – אבל זה לגמרי לא משהו שהיינו מתקרבים לנסות.
מאכל נוסף שמאפיין דווקא את ארוחות הבוקר שלהם הוא ה'בולון' BOLON – שהוא מין כדור ענק של פלנטין ממולא בתוספות כמו בשר או גבינה.

קפה באקוודור

בולון אקוודורי

ארוחת בוקר במחבת

טופי מקנה סוכר

אראפס – במקור מונצואלה

אמפנדס מתוק מלא בשוקולד ובננה

זה רק נראה כמו עגבנייה ובננה

הטמרילו באמצע – דומה לעגבנייה אך גם מאוד שונה

מרק נפלא עם שמיר וירקות
7. קיטו
קיטו, הבירה ההררית של אקוודור, ממוקמת בצפון-מרכזה של המדינה ומתנשאת לגובה של 2,850 מטרים, מה שהופך אותה לעיר הבירה השניה בגובהה בעולם. בשל גובהה הרב, האוויר הדליל בחמצן ולמען משנה זהירות- אנחנו בחרנו ליטול כדורי גובה בטרם כל הגעה אליה. בעיר מתגוררים בערך כ-1,500,000 תושבים, והיא העיר השנייה בגודלה במדינה מבחינת האוכלוסייה לאחר גויאקיל – שאליה לא יצא לנו להגיע בטיול (ומשמועות של תיירים שביקרו שם – נשמע שלא הפסדנו כל כך).
הודות להרי האנדים המוריקים המקיפים את קיטו, התושבים הצבעוניים, האוויר הקריר וההיסטוריה של העיר, לטעמי היא מיוחדת ולגמרי שווה ביקור.
בכל הקשור ללינה בקיטו – ניתן לישון גם בעיר העתיקה, אך למיטב הבנתנו מרבית התיירים בוחרים ללון בשכונות mariscal/carolina /la floreata, הנחשבות לבטוחות וידידותיות יותר. אנחנו ישנו ב-mariscal בגסטהאוס מטיילים פשוט והיה בסדר גמור.
מומלץ לקחת אל קיטו בגדים חמים. אמנם היא ממוקמת במרכז העולם (קו המשווה אמרנו כבר לא?:) ויש בה ימי שטופי שמש, אך בצל/באיזורים הגבוהים שלה די קריר גם במהלך היום.
אטרקציות בקיטו:
Free Walking Tour
כמו במקומות רבים בעולם- גם בקיטו ניתן לקחת Free Walking Tours המאפשרים להכיר טוב יותר את העיר וההיסטוריה שלה. למי מכם שלא יודע במה מדובר – הסיורים ה'חינמיים' הללו זמינים בערים גדולות ומרכזיות ברחבי הגלובוס, בהם מדריכים צעירים/סטודנטים מעבירים סיורים רגליים שונים ומקיפים ללא תשלום קבוע מראש, והתיירים בוחרים לשלם בסוף הסיור כראות עינהם. אנחנו הזמנו את הסיור בליל ההגעה כבר לצהריים שלמחרת, ולמרבה הפתעתנו בשל התקופה הדלה בתיירים זכינו לסיור פרטי לגמרי, שנינו לבד עם מדריכה אקוודורית מקסימה. זכינו לשמוע ממנה הסברים רבים על קיטו, התרבות, ההיסטוריה והאנשים החיים בה, לגלות את הדוכנים הכי מעניינים בשוק, פינות חמד נסתרות כמו חנות/מפעל שוקולד משפחתי קטן ועוד.
את הסיור הזמנו מכאן (מומלץ בחום רב) https://www.communityadventures-ec.com/
מקומות ששווה לבקר בהם במהלך סיור מודרך או עצמאי בעיר הם העיר העתיקה (Centro Histórico), כיכר העצמאות (Plaza de la Independencia), השוק של קיטו, "ארמון הנשיאות" (Palacio de Gobierno), הקתדרלה העירונית (Catedral Metropolitana), בניין העירייה (Palacio Municipal), ארמון הארכיבישוף (Palacio Arzobispal), כנסיית San Fransisco, רחוב La Ronda, גבעת הבתולה (Panecillo – אליה מומלץ לעלות רק במונית מטעמי בטיחות), כנסיית La Compañía de Jesus, Plaza Santo Domingo.

המדריכה המקומית ואני בסיור, אלון הצלם
רכבל Teleférico
בפאתי העיר ניתן להגיע לתצפית מקסימה על הר פיצ'ינצ'ה, אליה עולים ברכבל מיוחד שאורך 20 דקות ובעלות סמלית של 8.50$ לבן אדם. היה נחמד לגלות לגלות שהאקוודורים מאוד הקפידו על הניקיון וחיטאו את תאי הרכבל בין קבוצת תיירים אחת לאחרת. כשיורדים מהרכבל אפשר לעשות מסלול קצר (יש גם מסלול ארוך יותר אותו לא עשינו) בחלקו העליון והמוריק של ההר, להתנדנד בנדנדות קסומות מול הנוף, או רק לשבת ולצפות בו מספספלי עץ מקסימים. כיוון שזהו מקום גבוה בעיר קיטו הגבוהה גם ככה – כדאי להביא אתכם בגד עליון מחמם, לקחת בטרם ההגעה את כדורי הגובה, לשתות הרבה מים ולצעוד בעצלתיים במסלול על ההר.
מוזיאון קו המשווה
מוזיאון קו המשווה הוא מוזיאון מפורסם בקיטו בו ניתן ללמוד אודות המיקום הייחודי של אקוודור במרכז העולם, התופעות הפיזיקליות שהוא מביא איתו ועל ההיטוריה של המדינה. בקרבת המוזיאון יש גם מונומט מפורסם בו התיירים נוהגים להצטלם כאילו עומדים בדיוק באמצעו של קו המשווה.
בגדול ההמלצה הזו קצת מעורפלת כיוון שאני לא יודעת במדויק את שם המוזיאון שבו ביקרנו, כיוון שפשוט עצרנו נהג מונית מקומי וביקשנו ממנו לקחת אותנו אל מוזיאון קו המשווה. בסוף יצא שהוא עשה איתנו מיני סיור ולקח אותנו למוזיאון שאני לא בטוחה לומר אם זהו מוזיאון קו המשווה הרשמי או אחד אחר שנמצא בסמוך אליו, אך בכל אופן הביקור היה מאוד מהנה ומומלץ.

מוזיאון קו המשווה

מוזיאון קו המשווה
נסיעת יום לאוטובלו – Otavalo
אוטבלו היא עיירה קטנה וציורית במרחק כשעתיים מקיטו. יש הבוחרים ללון בה לילה או שניים, אך אנחנו ביקרנו בה בטיול יום בלבד. האטרקציה המרכזית בעיירה היא השוק התוסס שלה, שבעידן הקורונה היה גם הוא ריק מתיירים ומלבדנו היה רק עוד זוג אמריקאים שביקר בו באותה העת. חוץ מהשוק, יש במקום גם שמורת טבע מקסימה בעלת מפל יפה (cascada de peguche) שבהחלט שווה ביקור. כמו כן יש מרכז קונדורים ולגונה נוספת באיזור אך בהם לא יצא לנו לבקר. כדי להגיע לאוטובלו צריכים לקחת אוטובוס מתחנה המרכזית terminal terestre carcelen בקיטו שעלותו היא 2.5 דולר. האוטובוסים יוצאים מקיטו ואוטובלו בתדירות די גבוהה אך שימו לב לשעה בה יוצא האוטובוס האחרון חזרה (מומלץ לשאול את הנהגים/סדרנים).

שמורת הטבע באוטבלו, עם מסיכה אקוודורית שנרכשה בשוק המקומי
8. יער האמזונס

פדרו המדריך האינדיאני מסביר לנו על שיטות ההישרדות העתיקות
כשישבנו עוד בארץ לתכנון את הטיול, אחרי תקופה ארוכה בה לא יצא לנו לטייל בשל הקורונה, חשנו שמאוד נחוץ לפתוח את מסענו בקרבת הטבע, רחוק מהקורונה ומההמון ולצאת להרפתקאה יוצאת דופן מהחיים במערב. לכן את הטיול עוד הזמנו מהארץ, בעזרתו של 'איתי בניוס', בחור ישראלי שגר בעיירה בניוס יחד עם אשתו ז'נט ושני ילדיהם, ולו גם סוכנות טיולים מומלצת). את הטיול הזמנו בלודג' ששמו JAMU LODGE (חמו בספרדית, לא ג'מו) וזו הייתה ללא ספק אחת החוויות היותר משוגעות ומשמעותיות שיצא לנו לחוות בחיים! לכן מצד אחד אמליץ על ביקור שכזה ללא צל של ספק לכל מי שמחפש לצאת להרפתקאה מדהימה כמוה עוד לא חווה, אך באותה נשימה אומר כי אין היא מתאימה לכל אחד. ביקור ביערות האמזונס יכול להכניס לסטרס מאוד גבוה, שכן הסביבה מאוד עוינת ואנחנו לא מורגלים אליה כלל. אנחנו אמנם הרגשנו מאוד בטוחים כיוון שנצדמנו למדריך האינדיאני המוכשר לאורך כל השהות, אך מי שלא מסוגל להסתובב בנחת בידיעה שיש מסביבו המון חרקים מסוכנים, נחשי אנקונדה חבויים, קיימנים (סוג של תנינים) וברקודות בנהר, מומלץ לו לדבוק בטיולים עירוניים באירופה 🙂 . ההגעה לאמזונס אינה פשוטה גם היא. יצאנו מקיטו בנסיעת לילה שארכה כעשר שעות, דרך מקום בשם לאגו אגריו, עד שהגענו לקויאבנו ברידג' בשמורת קויאבנו – Puente Cuyabeno. זהו למעשה חור באמצע שום מקום, שאין בו דבר מלבד צריף משפחתי קטן בו יש מין מסעדה וחנות קטנה. המקום הוא החיבור של הנהר אל הכביש, ומכאן המשכנו את מסענו אל הלודג' בקנו ממונע, בשיט בנהר שאורך כשעתיים. מהרגע הראשון בו עולים אל הקנו המסע אל עבר מעמקי האמזונס מתחיל באמת, וכבר מרגע זה מבחינים בטבע יוצא מן הכלל. גם כאן, יתרונות התקופה פגשו אותנו שוב- כיוון שהלודג' הענקי כולו!!! נפתח רק עבורי ועבור אלון. זכינו לטיול פרטי במחיר מוזל ומשתלם למדי. צוות שלם הגיע על מנת לארח אותנו בלודג' הקסום, שכלל את פדרו, המדריך האלוף – אינדיאני מקומי שנולד באיזור של השמורה, בן דודו אלכס שחלומו היה תמיד (כמו חלומם של אינדיאנים רבים מהשמורה מסתבר) להיות נהג קנו, ואכן נדהמנו מכישורי הניווט שלו בכל שעה ותנאי תאורה או מזג אוויר, וטבח שאם אני לא טועה שמו אנחל, שהגיע בכלל מעיר אחרת במיוחד ללודג' ובישל לנו ארוחות גורמה שלא היו מביישות מסעדות יוקרה. הצוות כולו ליווה אותנו במהלך ארבעת הימים שביקרנו בלודג' הקסום, ודאגו לנו לחוויה בלתי נשכחת.

מימין לשמאל: פדרו המדריך, אני ואלון, אלכס הנהג, והשף
במהלך הביקור באמזונס פדרו לקח אותנו לסיורי יום ולילה רבים ביערות בשמורה, פילס את דרכנו עם המצט'ה ולימד אותנו על מגוון בעלי החיים המצויים בה כמו עצלנים, קיימנים, 'הציפור המסריחה' (ציפורה שדומה להודו ובשרה מסריח – דרך מקורית למנוע מטורפים לבחור בה כטרף), ציפור עם ראש של נחש, לוטרות, שלל חרקים כמו נמלי קליע, טרנטולות, צרעות, נחשים, דולפינים וורודים, צבי נהרות, ברקודות, חיפושיות מטליות ועוד. למדנו גם על שלל הצמחים והעצים המיוחדים ששירתו את העם האינדיאני במגוון צורות- ממזון, שתייה, ציד, מרפא, טקסים ועד להעברת מסרים בדרכים מתוחכמות, וגם על פטריות רצחניות שמשמידות חרקים ובקעות ממוחם כדי לשגשג.
לעת ערב נהגנו לשוט לצפות בשקיעה באגם שהוא נקודת החיבור של מספר נהרות באיזור – שבאומץ שאין לי מושג מאיפה גייסנו – אלון ואני העזנו לטבול בו ("הקיימנים והברקודות לרוב מגיעים לכאן אחרי שמחשיך. האנקונדות פחות. בינתיים לא קרה כלום לאף אדם כאן, אבל זה הטבע, לעולם אי אפשר לדעת מה יקרה" – ציטוט מפי פדרו המדריך בזמן שהותנו במים).

האגם בשעת שקיעה

ואנחנו בתוכו
מלבד היעזרות בשירותו של אלכס בשיוט בקנו החשמלי, שטנו גם בשיטה המסורתית בקנו משוטים 'רגיל' לתור את האיזור יחד עם פדרו המדריך, פעולה שהתבררה כספורט של ממש. כיוון שהמקום היה ריק מאדם, הטבע נגלה אלינו במלוא עוצמתו, וכך למשל התיישב לי פרפר קסום על הכובע וליווה אותנו זמן רב מהשיט באגם.
הלינה בחמו לודג' מאוד מומלצת. החדר ברמה גבוהה יחסית, אקולוגי ואטום כהלכה ברשתות ולכן אין חשש מחדירה של מזיקים בלתי רצויים, ובלילה ניתן לשמוע את רחשי הג'ונגל והטבע שהחזירו אותנו לחוויה קמאית שכנראה תרמה לשינה מוצלחת. בכל חזרה מסיור חיכתה לנו על השולחן ארוחת מלכים, וגם קיבלנו ציוד כמו מעיל גשם ומגפי בוץ ששמרו עלינו במהלך הטיולים. חשוב מאוד!! להביא אתכם לאמזונס בגדים ארוכים, שכן אלה מגינים מפני היצורים השונים, יתושים, או צמחים לא ידידותיים.
8. בניוס
מקום נוסף בו בילינו מספר ימים הוא העיר היפיפייה בניוס Baños (או בשמה המלא Baños de Agua Santa). בניוס ממוקמת כ- 190 ק"מ דרומית לבירה קיטו, בעמק קסום מוקף הרים ומפלים לרגלי הר הגעש Tungurahua הממוקם דרומית לה. זוהי עיר מאוד פופולרית בקרב האקוודורים ולכן מלאה באטרקציות ומאופיינת בתיירות פנים. היא גם מזוהה מאוד עם ייצור טופי ומתתקים מקנה סוכר.
בבניוס, כפי שציינתי בחלק על הזמנת האמזונס, בחרנו ללון בגסטהאוס פשוט וחמוד בשם Hostal Transilvania בבעלות איתי הישראלי המתגורר שם יחד עם אשתו ג'נט המקסימה, שני ילדיהם, מייקל העובד המקומי וכמה כלבים וחתולים. ההוסטל ממקום במקום נהדר, יש בו מקלחת עם מים חמים ואפשרות ללון בחדרים פרטיים או משותפים.
בקרבת הגסטהאוס יש המון מסעדות, בתי קפי ובארים וגם שוק מקומי, והאווירה בבניוס די תוססת, גם ביחס לתקופת הקורונה.

בניוס היפה

הוסטל טרנסילבניה
אטרקציות מומלצות שעשינו בבניוס
דרך המפלים
מסלול יפה ומומלץ של מספר מפלים שונים שיש באיזור. אפשר לעשות את המסלול הזה במספר דרכים שונות בינהן שכירת אמצעי תחבורה כמו אופניים, טרקטורונים, באגי, אופנוע או לבחור כמונו להצטרף לאוטובוס ה-chiva הפתוח בעלות של 6$ לבן אדם לטיול שאורך 3 שעות וכולל שתי עצירות במפעלים מקומיים.

אוטובוס ה-chiva התיירותי. באוטובוס שומעים מוזיקה אקוודורית תוך כדי הסיור- והאווירה מרימה. מומלץ 🙂









מעיינות חמים – Aguas Termales De La Virgen
במרחק הליכה קצר של מספר דקות מהגסטהאוס נמצאים מעיינות חמים אשר בהחלט שווים ביקור בשם מעיינות הבתולה – Aguas Termales De La Virgen. הם נמצאים ממש מתחת למפל הקטן בלב העיירה, מפל אותו מאירים באורות צבעוניים כשהחושך יורד על העיר. הכניסה למעיינות זולה במיוחד – רק 3$ לבן אדם, והם בהחלט מומלצים בשעת ערב כדי להירגע מאטרקציות היום. הכניסה למים מחוייבת בכובע ים אותו ניתן להשכיר בכניסה בעלות סמלית גם כן. במעיינות יש שני מפלסים – במפלס העליון שתי בריכות חמות ואחת קרה, ובמפלס התחתון בריכה רותחת ושתי שכשוכיות קפואות, ומקלחות עם מים מיוחדים. בבניוס יש מעיינות חמים נוספים אך אנחנו בחרנו לבקר רק באלה בשם קרבתם הרבה למרכז העיר.




קאסה דל ארבול / הבית על העץ
הבית על העץ והנדנדה בקצה העולם (Casa del árbol Baños) הן אטרקציות נוספות שמאוד מומלצות לביקור בבניוס בעלות כניסה של דולר אחד בלבד. מדובר בנקודת תצפית מדהימה עם נוף עוצר נשימה ונדנדות מיוחדות שתלויות על עץ גבוה שבקצהו בית עץ קטן, ועלייה עליהן מרגישה כמו ריחוף באוויר. אפשר להגיע לשם עם אוטובוס / מונית או באמצעי תחבורה אחרים.






טיפוס צוקים
אפתח ואומר שעבור מי שלא טיפס מעולם כמונו – זו אמנם הייתה אטרקציה מהנה אך גם מאתגרת במיוחד! טיפוס דורש טכניקה ומיומנויות מאוד מסוימות, ולמי שאין רקע בתחום צפויה חוויה של רעידת שרירים אך גם אדרנלין גבוה במיוחד. הטיפוס נעשה על צוק בזלתי מעל הנהר בו יש מספר "מסלולים" בהם אפשר לטפס. המדריכים מאוד מקצועיים ומגיעים עם ציוד מצוין כך שעל אף הקושי הרגשנו בטוחים מאוד בחוויה. מומלץ ללבוש בגדים נוחים, כשאת נעלי הטיפוס ניתן לקבל מצוות המדריכים. את טיפוס הצוקים הזמנו דרך הסוכנות של איתי בעלות של 25$ לבן אדם אך ניתן להזמין גם מכל סוכנות אחרת באיזור.

רואים אותי למעלה?
סנפלינג מפלים
לעומת טיפוס הצוקים – סנפלינג המפלים לא היה קשה בכלל. זו הייתה חוויה מרעננת, מהנה בטירוף וממולצת במיוחד!!! במהלך המסלול יורדים עם הסנפלינג דרך 6 מפלים שונים הנמצאים אחד אחרי השני באותו הנחל. גם במקרה הזה הצוות היה מקצועי למדי והרגשנו בטוחים לאורך כל המסלול. טרם היציאה מקבלים חליפה ונעלים לטובת האטרקציה הרטובה והעלות גם היא 25$ לבן אדם.
סאונת קחון
Baños De Cajon זוהי סאונה אקוודורית מיוחדת ומומלצת. בסאונה הזו יושבים בפרקי זמן קצובים במין תיבת עץ סגורה ומעלת אדים כשהגוף בפנים והראש בחוץ, אל מול חלון ממנו נשקף נוף מדהים. בהפסקות בין פרקי הזמן בהם יושבים בתוך התיבה החמה – המטפל ישפוך עליכם מים קפואים להמרצת הדם, כל פעם בדרך אחרת ומשעשעת. בנוסף מקבלים תה צמחים מרענן וקר ובסוף הטיפול מורחים מסיכת פנים וזוללים יוגרט טעים עם פירות העונה.

הנוף הנשקף מחלון הספא. שלווה אמיתית
וגם
יש אטרקציות נוספות בבניוס אותן לא עשינו כמו טיול לילה לתצפית בהר הגעש, ראפטינג בנהר, מסלולי הליכה, ביקור בפארק קופים, בגני החיות, מצנחי רחיפה, טיולי סוסים, אומגות ועוד.
למי שממשיך מבניוס לגלאפגוס ורוצה לעשות בדיקת קורונה בבניוס – מצאנו מעבדה שנמצאת בעיירה סמוכה בה ניתן להזמין בדיקת קורונה עד לחדר בהוסטל בבניוס בעלות סמלית של 55$ – https://www.facebook.com/centerlabambato/ נעזרנו בשירותיהם והם אמינים ומומלצים.

בניוס לעת ערב

אחרי ארוחת המבורגרים טובה. בניוס מלאה במסעדות מוצלחות
** ניתן לבקר באקוודור גם בהר הגעש קוטופקסי ולקילוטואה – אנחנו ניסינו להגיע עצמאית וזה פחות מומלץ (נפלנו על מזג אוויר קשוח מידי בהר ולכן ויתרנו על המסלול). אם ביקור בהר מעניין אתכם אז רצוי בעייני לקחת סיור מאורגן.
9. איי גלאפגוס
איי גלאפגוס, הדובדבן שבקצפת! האיים המכושפים שסגרו לנו את הטיול וכמעט סוגרים את הפוסט. אין כמו לבקר במקום קסום שכזה בזמן שכזה (על אף הצער מהמגיפה), כשהטבע במלוא הדרו ומשקם את עצמו מנזקי האדם, כשהאיים ריקים מתיירים והעלויות זולות מאי פעם, לשחות ושלנרקל עם כלבי ים ואיגואנות ולצלול עם יצורי ים מרהיבים. כדי ללמוד על המקום בטרם הנסיעה צפינו בסדרה בת 3 פרקים בשם 'איי גלאפגוס' של דייוויד אטנבורו הנהדר ובה ניתן להתרשם מהדרך המופלאה בה האיים האלה נוצרו בעבר וכיצד הם ממשיכים להיכחד ולהיווצר מחדש באמצעות התפרצויות געשיות גם בימים אלה ממש.
האיים הנקראים גם 'ארכיפלגו דה קולון – 'Archipiélago de Colón', שייכים לאקוודור ונמצאים באוקיינוס השקט באיזור קו המשווה' ובהם מתגוררים עשרות אלפי בני אדם בלבד. הם ידועים בזכות מגוון ייחודי ויוצא דופן של בעלי חיים אנדמים אשר אינם פוחדים מבני אדם כלל ולכן פחות שומרים מרחק וצמחייה מהפנטת, וכמובן בזכות המחקרים המפורסמים של דרווין על בסיסם גיבש את תאוריית האבולוציה. יש הבוחרים לטייל בגלאפגוס באמצעות קרוז המאפשר הגעה למקומות מרוחקים יותר לעומת טיול עצמאי המשלב מעבר ימי בין האיים השונים, אך לרוב מדובר בקרוזים יקרים למדי, ואנחנו באופן כללי אוהבים לטייל בחופשיות ולא לצאת לשיט או טיול מאורגן ולכן בחרו באופציה השניה. במסגרת הזמן שהייתה לנו החלטנו לבקר בשלושה איים מרכזיים: סנטה קרוז, סן קריסטובל ואיזבלה (או איסבלה).
הגעה לאיים
ההגעה לאיי גלאפגוס מתבצעת באמצעות טיסות פנים. יש שני שדות תעופה מרכזיים – באי סנטה קרוז ובאי סן קריסטובל (או ליתר דיוק ב'בלאטרה', האי הסמוך לו). כך שאם אתם מתכננים לבקר בשניהם- עדיף להתחיל באחד ולחזור מהאחר. אנחנו המראנו מקיטו דרך גויאקיל (אפשר גם ישירות מגויאקיל) אל בלאטרה, ומשם המשכנו לסנטה קרוז. הטיסה הלוך חזור עלתה לנו כ-491 לזוג, כשאליהן התלוו עלויות של עמלות כניסה לאיים. דמי הכניסה עולים 100$ לבן אדם, לצד עמלות קטנות נוספות אותן משלמים בכניסה בשדה ובמעברים בין האיים. מסנטה קרוז המשכנו לאיזבלה, עברנו לסן קריסטובל וחזרנו לסנטה קרוז. בדיעבד היה עדיף לחזור לקיטו ישירות מסן קריסטובל. המעברים בין האיים מתבצעים בשיט שעובר דרך בסנטה קרוז (לוקח בערך שעתיים לכיוון), כך שמומלץ לקחת את הנושא בחשבון בתכנון המעברים שלכם. כדי להבטיח מקום בשעות הרצויות מומלץ לרכוש כרטיס מראש.
סנטה קרוז
סנטה קרוז נחשב האי הכי "תיירותי" מבין איי גלאפאגוס ובו נמצאים גם מרבית התושבים המקומיים. שטחו של האי הוא כ-1000 קמ"ר וגובהו המקסימלי הוא 864 מטר. עיירת החוף של סנטה קרוז נקראית 'פורטו איורה' ויש בה טיילת מגניבה עם הרבה חנויות, מלונות ומסעדות לאורכה ברחוב שדרות צ'רלס דארווין המקביל לחוף הים. זהו האיזור התיירותי יותר וגם היקר יותר בהתאמה.
איך מגיעים מבלטרה לסנטה קרוז ובמה להתחיל? משדה התעופה יש שירות אוטובוס/שאטל בעלות של 3$ של חברות תעופה למקום שנקרא canal – נסיעה קצרה של 10 דקות דרומה למעבר צר של מים בין האי באלטרה לאי סנטה קרוז, אחריה עולים על מעבורת של מספר דקות שעולה 1$ על מנת לעבור לאי סנטה קרוז. בעת ההגעה לאי מומלץ להתארגן עם תיירים נוספים על מונית על מנת להגיע אל העיירה Puerto Ayora, (נסיעה האורכת כ-45 דקות מהרציף). אנחנו בחרנו מהנהג לכלול בנסיעה שתי עצירות ביניים מעניינות שנמצאות בצידי הדרך: El Chato – שמורת טבע פרטית בה יש חווה לגידול צבים ומנהרות לבה. עלות הכניסה לשמורה היא 5 דולר לאדם ומבקשים טיפ בעבור המדריך.
מכתשי התאומים (Los gemellos)- מסלול חינמי קצר עם 2 מכתשים געשיים ענקיים ומרשימים, והרבה מהצמחייה הייחודית של האיים.




לינה לאחר הביקור במכתשים ובחווה, התמקמנו בגסטהאוס המצויין שהזמנו מראש בשם Vista al mar- גסטהאוס עם וויבים טובים, במחיר הוגן, נמצא במיקום מעולה ויש בו מטבח ומים בחינם. מה לעשות בסנטה קרוז? צלילות: אנחנו בחרנו במועדון מעולה בשם Macarron, שלפי סקר קצר שעשינו במקום גם נתן את המחיר הכי ידידותי. המועדון מספק ציוד, סירה, אוכל, שתייה וגם מגיע עם גו פרו לתיעוד החוויה.

דג משונה בצבע צהוב המזכיר אבנון שפגשנו בצלילה
הטיילת והנמל- מומלץ מאוד בשעות הערב. ניתן לראות המון שקנאים דגים, כלבי ים נחים על הספסלים, כרישים ועוד יצורי ים הנמשכים לאורות הנמל.
חוף Tortuga bay – חוף מהמם עם חולות לבנים שנמצא כ-40 דקות הליכה ממרכז העיר, אליו מוביל שביל קסום המלא בקקטוסים וצמחייה מיוחדת בצידי הדרך. על החוף שוכנו איגואנות רבות וזה מקום מצוין להירגעות ולקצת בטן גב.
מוזיאון צ'ארלס דרווין – מוזיאון מיוחד בעלות של כ-10$ לבן אדם. ניתן ללמוד שם על האיים, על המחקר של דראווין ולהתרשם מפלאי האבולוציה. Las Ninfas – לגונה יפה ממש במרכז העיירה אמפנדות בשוק – בכל יום החל מהשעה 17:00 בערב יש בשוק של העיירה דוכני אמפנדס בטעמים ממש מיוחדים ובמחירים זולים. מומלץ!
**ובאופן כללי אם אתם מחפשים לאכול במסעדות זולות יותר מומלץ להגיע לחלק הפנימי יותר של האי באיזור שדרות בלטרה או לאכול בשוק ולא במסעדות לאורכה של הטיילת ליד הים.


















לא הספקנו לבקר: Las grietas – מתחם מגניב של בריכות בין סלעי לבה, שאפשר להגיע אליו עם מונית סירה קצרה מהנמל.
סן קריסטובל
סן קריסטובל הוא האי השני משלושת האיים הקסומים שביקרנו בהם במהלך שהותינו בגלאפגוס. הוא ממוקם ממזרח לאי סנטה קרוז ושטחו הוא 560 קמ"ר, עם בערך 3000 תושבים. גם כאן יש נמל תעופה (ניתן לבדוק טיסות גם ממנו ובכך לחסוך את החזרה לבלאטרה). העיירה המרכזית שהיא גם בירת גלאפגוס נקראת Puerto Baquerizo (פוארטו בקריסו מורנו) ושם גם רוב מקומות הלינה והמסעדות. סן קריסטובל הוא מהעתיקיים של איי גלאפגוס מבחינה גאולוגית ויש שם בעלי חיים רבים וייחודיים. באי יש טיילת וחופים מגניבים שאפשר לראות בהם איגואנות ואריות ים רבים. מה לעשות בסאן קריסטובל?
Mann Beach – חוף קטן ומגניב עם חול שחור שמומלץ לצפייה בשקיעות. בחוף שורצים המוני אריות ים שעושים קולות מצחיקים ממש. ניתן גם לשנרקל בו בצורה עצמאית. Highlands tour – סיור נחמד סביבות השלוש שעות שאפשר לצאת אליו עצמאית עם כל נהג מונית שעוצרים ברחוב. הסיור עולה בסביבות חמישים דולר וכולל את לגונת אל חונקו Laguna El Junco – אגם המים המתוקים הגדול ביותר באיי גלאפגוס המשמש כבית גידול לעופות שונים ומרשימים ונמצא על סוג של הר געש בגובה 700 מטר מעל פני הים בדרום האי. כשאנחנו הגענו ערפל כיסה את המקום מה שהקנה לו מראה מכושף ומיוחד. הסיור גם כולל ביקור בשמורת צבים וחוף מבודד.
גבעת טיחרטאס Tijeretas Hill ומפרץ שנרקול – אחד מהמקומות היותר מומלצים לבקר בהם בסן קריסטובל בעייני! הלכנו אליו מספר פעמים במהלך השהות באי. מדובר באיזור אחד בו ישנה גם נקודת תצפית מרהיבה אל צד המפרץ והעיירה, ובחלקו התחתון יש איזור שנרקול שהוא היה ללא ספק אחד מהשנרקולים הכי מטורפים שעשינו בחיים! מדובר בלגונה נסתרת קסומה עם מים קרירים והמון אריות ים ששוחים ומשחקים עם המתרחצים במים. לא לוותר על החוויה!
מרכז ההסברה Interpretation Center – מין מוזיאון עם אינפורמציה נרחבת על איי גלפגוס, ההיסטוריה והטבע של המקום.
חופים שאפשר לבקר בהם:
La Loberia Beace Punta Carola Beach Puerto Chino Beach Ochoa Beach
Galapaguera – נקודת תצפית נוספת על האי
Cero Tijeras – הליכה לגבעה קרובה לנמל המרכזי שעוברת דרך מרכז מבקרים טרק של 3 שעות עם נופים על החופים ועל קיקר רוק.
מרכז גידול הצבים La Galapaguera – אתר חדש יחסית הנמצא בחלקו הצפון-מזרחי של האי סן כריסטובל אליו ניתן להגיע בנסיעה של שעה מערייה המרכזית.
קיקר רוק Kicker Rock – מקום לצלילות ושנרקולים לצד הסלע הגדול קיקר רוק. ההגעה לשם היא בשיט ואת הסלע הגדול ניתן לראות גם מהאי העצמו. לינה
אנחנו ישנו בגסטאהוס חמוד בשם Casa de Jeimy. לגסטהאוס יש גג מקסים עם ערסלים שמאוד כיף לשבת בו בערב וכן מטבח גדול למי שמעוניין לבשל. המיקום אחלה והמחיר סביר. מומלץ 🙂

















איזבלה
איזבלה הוא אי רגוע וקסום, הוא פחות תיירותי ומאוד שונה בנוף מסן קריסטובל וסנטה קרוז. לטעמנו מאוד מומלץ לבקר בו!
קונצ'ה דה פרלה היכנו לשחות עם איגואנות 🙂 קונצ'ה דה פרלה זהו חוף שנמצא בסמוך לנמל, אשר יש בו נקודת ירידה ממש מגניבה לשנורקלים. כדי להגיע לנקודת השנרקול הולכים על שביל דק מעץ כשבדרך רואים המון איגואנות, צמחייה ומים יפים, ובקצהו יש שפע של כלבי ים ידידותיים שמשתזפים להם על הדק לצד האיגואנות. מומלץ להגיע למקום עם ציוד שנרקול מבעוד מועד שכן לא היה נראה שניתן להשכיר שם.
סיור ושנרקול ב'לוס טונלס' – מומלץ!! שיט של בערך כחצי שעה בסירה קטנה (בחלקו די קשוח יש לציין, אז לא מתאים לכל אחד) לוקח אל אחד המקומות הקסומים באיי גלאפגוס הנמצא ממש בלב ים. הלוס טונלס הם תופעה גאוגרפית ייחודית של תעלות וגשרים טבעיים הנמצאים על פני המים, תוצאה של התפרצעות געשית עתיקה על אי שכבר שקע. על הסלעים צמחו קקטוסים משונים אשר יוצרים מחזה מיוחד במינו. יש שם באיזור צבי ענק ששוחים להנאתם, פינגויינים, כרישים וסוסוני ים. תחילה עושים במקום סיור רגלי על סלעי הלבה, ולאחר מכן עוברים לאתר שנרקול סמוך, אתר שלא נופל מהרבה מאוד צלילות שעשינו. ניתן לראות בשנרקול את בעלי החיים שציינתי והחוויה מאוד מומלצת!
טיול אופניים עם המון עצירות וביקור בקיר הדמעות- באי איזבלה, כמעט בכל חנות במרכז האי ניתן לשכור אופניים במחיר סמלי ולצאת למסלולים באי באופן עצמי. אנחנו החלטנו לעשות את הדרך המובילה לקיר הדמעות The wall of tears, דרך המקבילה לחופי הים של איזבלה וכוללת הרבה נקודות עצירה לאורכה. הרכיבה על החול לא תמיד קלה, במיוחד כשמדובר בעליות, אבל זה לגמרי אפשרי וכדאי. אני ממליצה לצאת למסלול הזה די מוקדם, כדי שתוכלו לקחת את הזמן לעצור בנחת בכל אחת מהנקודות שבדרך וכדי ליהנות מהמסלול והנוף המשונה שנמצאים באיזור קיר הדמעות. סביר שתפגשו בדרך גם איזה צב או שניים שכן יש בדרך חוות גידול ושיקום צבים (Breeding Center). בסופו של המסלול היפה מגיעים לקיר הדמעות שנבנה בעבר על ידי אסירים, כשהאי איזבלה היה עיירת עונשין. שקיעה בלגונת הפלמינגו – Flamingo Estuary במרכז איזבלה ישנה "לגונה", או יותר נכון בריכונת קטנה, שעל אף שהיא לא מרשימה במיוחד- ניתן למצוא בה את הפלמינגו ועוד כמה ציפורים ייחודיות שמגיעות לקנן בה ומומלץ לבקר שם לעת שקיעה.
לינה לאחר שקראתי באינטרנט טיפ על אירוח יוצא מן הכלל שזכו לו זוג ישראלים במקום בשם Hotel La Gran Tortuga, גם אנחנו הלכנו אליו וחיפשנו את בעל המקום. לשמחתנו לא התאכזבנו- אכן השהות הייתה מעולה והחדרים היו נעימים, מרווחים ונקיים, ובעל המקום היה מאוד אדיב ונחמד, עזר לנו בהכוונה, בהזמנת הטיול בלוס טונלס, ופינק אותנו בפירות מהעץ.


















10. טיפים והמלצות לסיום
גם אם לא הסתדר לבקר במסגרת טיול גדול בדרום אמריקה באקוודור וגלאפגוס – לגמרי אפשרי להגיע לביקור במקום הקסום הזה גם בשלב מאוחר יותר בחיים כמו שאנחנו הצלחנו לעשות 🙂
רבים חוששים מהעלויות הגבוהות באיי גלאפגוס – ואכן הטיסות לשם אינן זולות ויש את דמי הכניסה הגבוהים, אך אם בוחרים לאכול במסעדות של מקומיים וללון במקומות לינה פשוטים יחסית זה לגמרי אפשרי לביצוע בלי לקרוע את הכיס.
מומלץ למשוך כסף לפני ההגעה לאיי גלאפגוס או בסנטה קרוז
מומלץ להביא אתכם קרם הגנה מראש שכן הוא די יקר באיים ונחוץ בהחלט
כדאי להצטייד בשנורקל מהבית ולשנרקל עצמאית היכן שיתאפשר
בעייני חוץ מבאמזונס ובבניוס אין צורך להיעזר בסוכנויות ואפשר לארגן עצמאית את הכל
כפי שציינתי בתחילת הפוסט – לפחות בחוויה שלנו – אין שום חשש מהקורונה. המדינה נקייה ומרגישה לגמרי בטוחה לטיול מכל הבחינות
הפוסט מוקדש למתאוש הידוע בכינוי ארקדיוש הפולני ובר הידוע בכינוי בר בניוס שטיילנו איתם בגלאפגוס (ועם בר גם בבניוס, השם מסגיר). היה כיף חברים!
Hozzászólások